Ašičev domači jabolčni kis

Domači jabolčni kis vsebuje vse, kar je v sadežu, ki so ga poznali že starem veku (Adam in Eva). V Evropi je gojenje jabolk uvedel Karel Veliki okrog leta 800 n. š. Danes poznamo preko 7500 kultivarjev jabolk različnih lastnosti, npr. zgodnji, poletni, zimski, kisel, sladek, rumen, rdeč, okrogel, podolgovat itd.

Jabolko vsebuje vitamine A, B, C, ki jih je 6-krat več v lupini kot v mesu. Poleg vitaminov vsebuje veliko mineralov, zlasti kalija, magnezija, železa, žvepla. Pomembna sestavina je pektin, ki v telesu deluje kot goba, ki vpija strupe. Sestavine, kot so dekstroza, trsni sladkor, jabolčna kislina, mlečna in oksalna kislina, encimi, flavonoidi ter čreslovine, to dragoceno živilo samo še obogatijo.
Najpomembnejši je kalij, ki skrbi za pravilno razporeditev vode v telesu, za prenos signalov po živčevju ter ureja pravilno delovanje ledvic in mišic.

Uporaba in koristi jabolčnega kisa

Jabolčni kis so uporabljali že Egipčani kot živilo, konzervans ali pomoč pri različnih obolenjih. Omenja ga tudi kitajska tradicionalna medicina.

Naše telo mora škodljive snovi, ki ostanejo po presnovi, izločiti po znanih poteh preko prebavil, pljuč, sečil in kože. Ob preobremenjenosti teh organov in telesa v celoti pa lahko škodljive snovi ostajajo in se kopičijo v različnih organih in sklepih, kar je vzrok za različna obolenja. Jabolčni kis je lahko telesu v pomoč pri razgradnji in odvajanju škodljivih snovi. z dodatkom medu strupi izgubijo svoje škodljivo delovanje. Podoben proces v znanosti imenujemo acetoliza. Prav je, da se tega zavedamo in nekaj storimo za razstrupljanje. Uživanje jabolčnega kisa z medom je ena izmed najboljših izbir. Redno uživanje kakovostnega jabolčnega kisa z medom dodaja telesu dovolj snovi za razstrupljanje in večanje odpornosti. Zadostuje ena žlica kisa in ena žlička medu v kozarcu vode na dan.
Najbolje je, da takšno mešanico pijemo dalj časa zjutraj na tešče. Kadar se odločite za kuro z jabolčnim kisom, bodite vztrajni. Dobro počutje bo nagrada za vaš trud.

Pri prehladnih obolenjih, ki jih spremlja vnetje grla, je poleg žajblja priporočljivo tudi grgranje jabolčnega kisa. Pri težavah s kožo dajejo odlične rezultate kopeli in masaže z jabolčnim kisom. Tako postane koža rahlo kisla, kar preprečuje različne kožne bolezni. Kis je še vedno najboljše razkužilo. V današnjem času je jabolčni kis najbolj znano sredstvo za uravnavanje telesne teže. Novejše raziskave so potrdile, da redno uživanje jabolčnega kisa, predvsem zaradi velike vsebine kalija, krepi srce, izboljšuje presnovo, odpravlja glavobole, ureja krvni tlak, redči kri, upočasni staranje in razvoj Alzheimerjeve bolezni, čisti žile in pozitivno deluje na lase ter lasišče.

 

Jabolčni kis z medom

Za lažje uživanje kisa z medom smo v samostanskem podjetju Sitik že pripravili mešanico Ašičev kis z medom, ki vsebuje 35 % kakovostnega slovenskega medu.
Ta izdelek vam je na voljo tudi v bolje založenih samopostrežnih trgovinah po Sloveniji.

Jabolčni kis z medom si lahko pripravite tudi sami:

100 g Ašičevega jabolčnega kisa
200 g medu
700 g vode

Mešanico rahlo pogrejete (do 25 °C), dobro premešajte, da se med in kis vmešata v vodo. Hranite na hladnem. Uživajte 1 do 2 decilitra zjutraj na tešče.

Vrhunski Ašičevi kisi za vse mojstre in gurmane

Za vse mojstre kuhinje, gurmane in ljubitelje naravnih izdelkov smo pripravili posebno linijo Ašičevih jabolčnih kisov v kakovostni stekleni embalaži. Na voljo so tako Zorjen Ašičev jabolčni kis in Ašičevi jabolčni kisi s šestimi različnimi naravnimi dodatki oz. izvlečki: jabolčni kis z medom, jabolčni kis z zelišči, jabolčni kis s česnom, jabolčni kis z orehi, jabolčni kis s hrenom in jabolčni kis s čemažem.

Filtriran Ašičev domači jabolčni kis

Filtriran jabolčni kis je pripravljen iz kakovostnih slovenskih jabolk na popolnoma enak način kot klasičen Ašičev domači jabolčni kis, po končanem kisanju oz. fermentaciji pa so vsi trdni delci (usedlina) odstranjeni s posebnim postopkom mikrofiltracije. Tako pripravljen kis zadrži dober okus in večino svojih koristnih sestavin ter je popolnoma bister in brez usedlin. Nekateri so za bistro.

Pravi domači jabolčni kis

Pravi domači jabolčni kis je rumeno-rjave barve, zaradi „matice“ je nekoliko moten ter diši po jabolkih in ocetni kislini. Nastane iz kakovostnega jabolčnega soka s pomočjo visoko aktivnih naravnih encimov, ki so prisotni tudi v domačem jabolčnem kisu in lahko tako pomagajo tudi pri presnovi v našem organizmu.

Poskusite tudi: