Bezeg, črni (Sambucus nigra L.)

Uporabni del rastline: cvet črnega bezga (Sambuci flos), plodovi črnega bezga (Sambuci fructus)

Druga imena: bažovina, boz, bezg, bezgovec, bezovc, bezl.

Opis in nabiranje

Črni bezeg je velik grm, ki je včasih zraste do do velikosti majhnega drevesa, visokega do 10 m. Deblo je pokrito z razpokano skorjo temno pepelnate barve. Listi so jajčaste oblike, z nazobčanim robom, dolgi so 20 do 25 cm. Češuljasto socvetje sestavljajo mali, sladko dišeči, rumenkasto beli cvetovi. Mali plodovi, 5 do 7 mm široki, so koščičasti, imajo 2 do 4 koščice obdane s temno redečim mesom. Plodove nabiramo konec poletja, cvetove pa od maja do julija. Cvetove hitro posušimo, na prepihu in v senci, sicer radi počrnijo. Nato jih spravimo v dobro zaprte posode.
Bezeg raste na kmetijah, po vaseh, ob gospodarskih poslopjih, ob robovih gozdov, ob potokih. Sodi v družino kovačnikovk (Caprifoliaceae).

Uporabni deli rastline in delovanje

Bezgovo cvetje vsebuje eterično olje, sluzi, čreslovine, flavonolne glikozidi, minerale, zlasti kalij, cianogene glikozide, kot je sambunigrin, organske kisline, kot so kumarna, kavna in klorogenska kislina, ter β amirin. Iz posušenih cvetov pripravljamo čaj, samostojno, ali ga kombiniramo z drugimi zdravilnimi rastlinami za zdravljenje prehlada, viroze. V ljudski medicini pomaga pri gripi, bronhitisu, začetni pljučnici, oslovskemu kašlju, hudem nahodu, zdravi bolno grlo. Zaradi vsebnosti eteričnega olajša izkašljevanje, saj spodbuja izločanje bronhialnih žlez. Spodbudi potenje in hkrati znižuje povišano telesno temperaturo. Flavonolni glikozidi in eterično olje dajejo čaju prijeten vonj in okus zaradi česar lahko popijemo v času prehlada večje količine čaja, kar je zelo koristno. β amirin dokazano deluje protivnetno, zavira nastajanje citokinov. Bezeg poveča količino izločenega urina, saj spodbudi delovanje ledvic in s tem izločanje več strupenih snovi iz telesa, ko smo bolni. Deluje še antioksidativno ter protivirusno. Plodovi, pripravljeni v obliki čaja, delujejo rahlo odvajalno, zato jih uporabljamo v mešanicah za lažje odvajanje blata. Sveži plodovi lahko povzročijo bruhanje. Vsi deli bezga so surovi rahlo strupeni, zato jih vedno uporabljamo (cvetove in plodove) npr. v obliki poparka, čaja.

Izdelki patra Simona Ašiča, ki vsebujejo cvet ali plod bezega:

Viri:

1. Kukman J. Domača lekarna patra Simona Ašiča. Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin. Celjska Mohorjeva družba, Celje, 2007.
2. Galle-Toplak Katja. Zdravilne rastline na Slovenskem. Založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002.
3. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review, Journal of Functional Foods, Volume 18, oktober 2015.
4. Bohinc P. Slovenske zdravilne rastline. Vodnika za nabiranje in pripravo zdravilnih zelišč. Mladinska knjiga, Ljubljana, 1985.
5. Saupe J. Naravni zdravnik. Slovenska knjiga, Ljubljana, 1992.
6. Karlin M. Slovenska imena naših zdravilnih rastlin. Priloga Farmacevtskega vestnika, št.1-3/XV.

Bezeg, črni (Sambucus nigra L.)